Reglementarea comertului sexual este un subiect foarte dificil careia trebuie sa ii facem fata. O industrie de miliarde de dolari functioneaza chiar sub nasul nostru in viata de zi cu zi, insa exista eforturi atat pozitive cat si negative care declara daca aceasta industrie este sigura sau nu. Recent, Amnesty International, a venit in favoarea dezincriminarii muncii sexuale la nivel mondial. Insa, adevarata intrebare se pune in felul urmator: oare chiar va functiona?
In mod cert, foarte multi avocati sunt de acord ca femeile si barbatii care lucreaza in industria sexului, folosind propria lor vointa, nu ar trebui tratati ca infractori. Lucrand in servicii de escorta, in filme pentru adulti sau dansul la bara sunt lucruri care merita respect si protectie. Cu toate acestea, nu dezincriminalitatea este cea care determina cresterea nivelului de protectie si respect?
Pro si Contra
Dupa cum au remarcat cei mai multi avocati, au existat cateva aspecte pozitive in ceea ce priveste dezincriminarea- care apropo, nu este acelasi lucru cu legalizarea. Un studiu a demonstrat ca dezincriminarea a ajutat la inregistrarea unor rate mai mici de cazuri cu HIV sau a altor boli cu transmitere sexuala in randul celor care lucreaza in industria sexului.
In plus, abilitatea celor care lucreaza in acest domeniu de a se organiza si de a forma sindicate reprezinta, de fapt, o caracteristica importanta a dezincriminarii. Iar pentru orice grup de ajutor si a drepturilor omului, bineinteles ca siguranta si bunastarea acestor grupuri ar trebui sa aiba o importanta foarte mare. Cu toate acestea, dezincriminarea nu pare sa aiba niciun impact asupra traficului de fiinte umane. De fapt, in orice caz, acest lucru vine ca un avantaj pentru traficanti.
In Noua Zeelanda de exemplu, prostitutia a fost dezincriminata in anul 2003, atunci cand a fost adoptat Actul de Reforma a Prostitutiei. De asemenea, si in statul australian, in New South Whales, prostitutia a fost dezincriminata in anul 1995.