Nu are nicio importanta cine esti tu sau cine sunt parintii tai si ce influenta au, si nici nu conteaza ce studii ai terminat sau nu. Faptul de a fi respins de la un job poate da nastere unor sentimente de tristete si de dezamagire fata de propria persoana.
Faptul ca ai fost respins de la un job nu tine numai de tine, ci si de imprejurarile sau abordarile din cadrul inteviului. Nu ar trebui sa fim dezamagiti pentru ca nu am fost acceptati la un job, ci ar trebui sa vedem acest lucru ca o experienta de viata, care ar trebui sa ne intareasca pe viitor si sa fim mai pregatiti la urmatoarele interviuri.
Care sunt motivele pentru care nu ai fost angajat pana in prezent?
De cele mai multe ori exista o alta persoana care are niste calificari mai bune ca ale tale. Poate ca are o experienta mai buna in domeniu sau poate ca are mai multe studii, iar de aceea ti-a ”luat” locul. Insa, daca ai fost respins de pe o pozitie la care tu ai preferat-o, asta nu inseamna ca nu esti calificat sau nu ai putea face alta treaba. Cautarea unui job inseamna competitie, iar pentru a castiga trebuie sa lasi o impresie cat mai buna angajatorului.
Daca tot a venit vorba de prima impresie, trebuie sa stii ca pe angajator nu il intereseaza faptul ca tu ai emotii sau ai o zi proasta. In ziua interviului trebuie sa dai tot ce e mai bun din tine, pentru a impresiona si pentru a castiga job-ul la care visezi.
De asemenea, exista posibilitatea ca tu sa fi spus unele minciuni in timpul interviului. Angajatorii au ceva experienta in a angaja oameni din diferite domenii, si reusesc sa adreseze aceleasi intrebari insa sub o alta forma, pentru a observa daca raspunsurile tale se modifica sau nu. Daca se modifica, atunci esti etichetat ca mincinos, si in felul acesta pierzi in competitia pentru locul de munca.
Totodata, nu arata ca esti mai interesat de drepurile tale in companie decat de indatoririle tale. Bineinteles, te intereseaza si cat ai sa castigi, insa daca ai adus tu acest lucru in discutie este foarte probabil ca angajatorul sa nu-si mai doreasca sa te vada in compania lui. In schimb, adreseaza tu intrebari de genul: ”exista posibilitatea de promovare?” sau ”se lucreaza in echipa?”
Nu in ultimul rand, nu uita ca traiesti in Romania, si indiferent ca iti doresti sa lucrezi la privat sau la stat, exista sanse foarte mari ca nepotismul sa fie o ”calitate” foarte mare a CV-ului contracaditatului tau.
Slaba tare oferta de munca la noi in Romania. Cred ca orice absolvent de facultate e de acord cu mine cand zic ca e foarte greu sa te angajezi. Daca mai pui si ideea nepotismului, ai reteta perfecta pentru un somer cu acte in regula.