Desi majoritatea romanilor prefera in prezent solutia incalzirii prin intermediul radiatoarelor si centralelor termice, a inceput sa fie tot mai cautata si incalzirea in pardoseala. Poate ca stiai sau nu, insa sistemele de incalzire in pardoseala erau folosite la scara larga in Roma Antica, in diverse tipuri de cladiri.
Daca un sistem de incalzire in pardoseala ti se potriveste sau nu depinde in totalitate de stilul tau de viata si de propriile nevoi. Iti voi prezenta insa in continuare cateva avantaje care cu siguranta te vor convinge.
Ce atuuri iti ofera un sistem de incalzire in pardoseala?
Primul si probabil cel mai important dintre elementele avantajoase este reprezentat de faptul ca vei avea parte de caldura transmisa uniform. Vei uita astfel de timpul indelungat necesar caloriferelor pentru a distribui caldura in intreaga suprafata – stii foarte bine ca poate dura 1 ora sau chiar mai mult pana cand se intampla acest lucru, mai ales daca ai lipsit o perioada indelungata si s-au racit cu totul peretii locuintei.
Un alt atu este dat de lipsa efectiva a radiatoarelor. Vei putea amenaja spatiul locuintei dupa bunul plac, fara sa te mai ingrijorezi ca vei bloca un calorifer cu dulapurile sau alte piese de mobilier. In plus, toate incaperile vor avea un aspect mai aerisit si mai placut.
In cazul in care ai copii mici, nu va mai trebui sa iti faci griji ca vor intra in contact cu suprafata rece a podelei. Incalzirea in pardoseala te va asigura ca „terenul de joaca” al celor mici – podeaua – le ofera confortul termic optim.
Poate ca stiai sau poate ca nu – sistemele de incalzire in pardoseala care utilizeaza apa ca agent termic necesita o temperatura mai scazuta decat cea din radiatoarele folosite in sistemele clasice. Spre exemplu, un sistem de incalzire in pardoseala va necesita incalzirea apei la aproximativ 50 grade Celsius pentru a furniza confortul termic dorit, in loc de 60 grade Celsius sau mai mult – temperatura necesara apei din calorifere pentru a oferi caldura atat de necesara.
Ca un plus, vei avea parte de un plus de confort, intrucat, dupa cum bine stii, extremitatile (in special picioarele) sunt primele la care se resimte mai puternic frigul. Avand podeaua incalzita, vei avea parte de o senzatie mai mult decat placuta, de fiecare data cand pasesti pe pardoseala.
Ce trebuie sa stii inainte de a-ti instala un sistem de incalzire in pardoseala?
Pentru a putea profita la maximum de beneficiile oferite de un sistem de incalzire in pardoseala, va trebui sa tii cont de cateva lucruri.
In momentul in care te-ai hotarat ca aceasta este solutia de incalzire pentru care vei opta, asigura-te ca stii foarte bine cum va fi amplasat mobilierul in respectiva camera. Zonele podelei care vor fi acoperite de piese de mobilier vor reduce din eficienta sistemului. Cum nu vei putea evita amplasarea mobilierului, va trebui sa te asiguri ca acesta dispune de picioare, pentru a nu intra in contact direct cu podeaua, in asa fel incat, chiar daca te hotarasti sa reorganizezi spatiul, sa poti avea parte de aceeasi eficienta a sistemului de incalzire.
De evitat sunt si covoarele, carpetele sau oricare alte elemente care ar putea sa „ecraneze” caldura degajata de sistemul de incalzire in pardoseala. Tinand cont de toate aceste aspecte, te vei asigura de maximum de eficienta din partea acestei solutii de incalzire.
Casa si gradina