Asistăm în ultimii ani la un exod al populaţiei din România. În special tinerii iau calea străinătăţii din dorinţa de a-şi face un viitor mai bun. Însă în rândul părinţilor nu este atât de uşor să relocheze şi copilul. Preferă în schimb să facă marele sacrificiu pentru o educaţie aleasă. Şi asta ar putea să însemne înscrierea la o şcoală particulară.
Tendinţa este una în creştere; o şcoală particulară este pentru unii un soi de fiţă, un moft al părinţilor care se încăpăţânează să plătească pentru ceva ce de fapt este scutit de plata cel puţin o perioadǎ de ceva ani. Cu alte cuvinte de ce să te legi la cap dacă nu te doare sau de ce să îţi doreşti altceva când totul este ieftin. Aşa ar gândi cel care nu îşi permite sistemul privat. Dar dacă ne gândim la avantaje atunci putem spune că nu trebuie să ne mulţumim cu ceva doar pentru că este uşor mai accesibil.
Învăţământul de stat este uneori blamat şi asta din motive evidente: lipsa manualelor, lipsa materialului didactic. Acolo unde este e vechi, din anii de comunism şi depăşit de vremuri, ori în alte părţi lipseşte cu desăvârşire. În alte cazuri nici condiţiile nu sunt strălucite, cadrele didactice fie prea stricte fie prea permisive; cu un lung şir de situaţii ce se leagă unele de altele învăţământul de stat are şi el hibele sale. Într-o astfel de comparaţie este deja evident de ce o şcoală particulară este de ales.
Cu un sistem individual, conducere proprie, fără să depindă de sistemul de stat şi ale sale birocratii, o şcoală particulară este alegerea unor părinţi care ţintesc un nivel cât mai avansat pentru educaţia copiilor. Există şi flexiblitatea de a alege materii, ore, programe şi chiar şi orarul elevilor. Există pregătirea ce urmează un stil european, internaţional şi modern. Asta ar putea ajută un elev să se integreze perfect în alt mediu, mai târziu. Chiar şi când a sa ţară rămâne locul în care rămâne, studiază şi munceşte, pregătirea este cea care face diferenţa până la urmă.
Un elev care a urmat cursurile unei şcoli particulare este un om cu un viitor mai extins în privinţa opţiunilor sale. Cu o altfel de deschidere în ceea ce priveşte locurile de muncă, nivelul de pregătire şi gândirea în perspectivǎ, educaţia de aşa natură este parte din viitorul dorit de orice părinte pentru al sau copil. Nu este de ignorat accesul la tehnologie, dotările unei şcoli private care, finanţată din sistemul propriu, îşi permite mai mult ca celelalte să ofere condiţii de top. Cu un număr mai mic de elevi per clasǎ şi implicit cu profesori mai focusaṭi pe fiecare în parte, nivelul academic propus este atins fără doar şi poate.
Cerinţe şi preferinţe de înaltǎ clasǎ – aşa se poate traduce ceea ce ţine de şcoala particulară, de aşteptările părinţilor şi posibilităţile de dezvoltare ale elevului, din toate punctele de vedere: social, emoţional, cultural etc.