Exista sanse in care sa fie sute, sau chiar mii de imagini de ale tale, in lumea online, de care nici nu stii ca exista macar. Daca un strain a facut o fotografie intr-un loc aglomerat, iar tu apari in fundal, in mod accidental, vei fi recunoscut imediat. Un algoritm creat de catre reteaua de socializare Facebook, are potentialul de a cutreiera Internetul pentru a gasi astfel de poze si poate avertiza o persoana de existenta acestora. Asadar, tehnologia poate fi utilizata pentru a urmari mult mai usor oamenii.
In prezent, sistemul de recunoastere faciala necesita o fata frontala pentru a lucra in parametrii cei mai optimi. Acesta scaneaza anumite aspecte din fotografie, pentru ca, ulterior, sa le potriveasca cu alte imagini similare. Ca si oameni, putem recunoste oamenii din cauza profilului pe care il au, sau ii putem recunoaste dupa forma capului din spate cu usurinta, insa oamenii de stiinta incearca sa construiasca o inteligenta artificiala care este capabila sa faca acelasi lucru.
Pose Invariant Person Recognition
Avand aceste lucru in minte, cercetatorii de la Universitatea din Berkeley, condusi de catre Ning Zhang impreuna cu Yaniv Taigman si cu expertii de la Facebook, lucreaza la o metoda de recunoastere faciala cunoscuta ca si Pose Invariant Person Recognition sau ”Piper”. Piper este capabil sa identifice persoane in diferite ipostaze, inclusiv din partea din spate si chiar cu susul in jos. Cercetatorii au folosit un software de recunoastere faciala si au incercat sa identifice mai mult de 2350 de indivizi care au aparut in 63.188 de cazuri in aproape 40.000 de fotografii.
Doar jumatate din aceste imagini contineau o fata frontala. Provocarea celor de la Facebook a constat in faptul ca aceasta functie a fost nevoita sa identifice persoane care se aflau in multime si in diferite ipostaze, dar si in momente in care erau imbracati cu haine diferite. Asadar, acest software a fost capabil sa identifice corect aceeasi oameni din intregul set de imagini, cu o precizie mai mare de 83%. Prin comparatie, tehnologia Facebook DeepFace a fost in masura sa recunoasca doar 52% din oamenii care se aflau in fotografiile de testare.