iedera
Alimentatie Casa si gradina Sfaturi Stiri

Iedera salbatica – de evitat

Iedera salbatica poate sa semene la felul in care este crescuta cu alte tipuri de plante care, poate, sunt comestibile atunci cand te afli in salbaticie fara mancare si fara altceva la indemana. Am putea spune ca numele sustine de la sine cum este aceasta planta pentru noi: iedera salbatica sau iedera otravitoare, dupa denumirea in engleza de „poison ivy”. De ce ai dori sa incerci sa vezi ce gust are ceva care are in denumire atributul de „otravitor”?

Poate ca nu stii exact ce este  si poate pentru ca ai crezut ca este altceva. Iedera salbatica ar putea sa aduca foarte mult cu alte plante agatatoare salbatice care nu sunt daunatoare. Planta produce un ulei care se stie ca irita pielea. Daca vei atinge macar aceasta planta, vei putea avea parte de o mancarime si de o alergie a pielii teribila, care te poate tine foarte mult. Mai departe, odata ce au fost expus la asa ceva, poti deveni chiar si alergic in continuare la ea sau doar la simtul ei.

La un moment dat, cineva probabil a crezut ca acest tip de iedera ar putea ajuta oamenii sa isi dezvolte o imunitate la atingerea sau ingerarea ei. In anul 1987, a fost efectuat un studiu in acest sens. Insa, rezultatele au fost cat se poate de negative. A consuma iedera salbatica nu a facut deloc ca oamenii sa devina imuni la efectele sale daunatoare. Oricum, a manca asa ceva te poate pune intr-o situatie foarte mare de risc pentru dezvoltarea unei iritatii severe in gura ta, in gat sau in cadrul intestinelor tale. Mai mult de atat, poti ajunge sa dezvolti tot, de la greata a vomitat, si pana la febra mare si moarte spontana.

Nu cred ca iti doresti aceste lucruri, asa cum nu isi doreste nimeni sa moara prematur si cu buna stiinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *