Zapada in Africa de Sud
Diverse

Iernile in climatul subtropical

Iarna, din punct de vedere termic se prezinta ca un anotimp racoros. Temperatura medie a lunii celei mai reci oscileaza in jurul valorii de 10oC (putand cobori pana la 7-8oC, sau urca pana la 12-13oC fata de aceasta). Mediile termice sunt mai mari pe litorale si mai reduse in interior. In timpul iernii pot aparea perioade de raciri intense, cand temperatura aerului poate cobori sub punctul de inghet, compromitand total sau partial recoltele plantatiilor de citrice, ale gradinilor de zarzavaturi etc. Aceste valuri de frig au mai multe cauze, dintre care cele mai importante sunt: scurgerea aerului rece din straturile inferioare ale maselor de aer polar continental, care invadeaza latitudinile subtropicale si intensele emisii radiative nocturne petrecute mai ales pe timp senin.

Raciri accentuate ale vremii in ariile litorale ale climatului subtropical mediteranean se datoreaza si vanturilor catabatice reci cum ar fi ,,Mistralul” (ce afecteaza mai ales sudul Frantei) sau ,,Bora” ce sufla pe tarmul dalmatic al Marii Adriatice. Aceste vanturi produc si furtuni puternice pe marile catre care bat. Pe langa vanturile reci in ariile climatului mediteranean se manifesta si vanturi fierbinti ale caror efecte climatice sunt contrare precedentelor. De exemplu in California de Sud, iarna, bate in rafale dinspre interiorul continentului nord-american (unde se dezvolta un maxim baric) un vant fierbinte numit “Santa Ana”. Acest vant violent si fierbinte transporta mari cantitati de praf si poate provoca incendii in ariile forestiere afectate. In regiunea Cap din Africa de Sud in timpul iernii australe dinspre interiorul continentului sufla catre tarmurile cu climat mediteranean un vant uscat si fierbinte numit de localnici

Din punct de vedere pluviometric, ariile cu climat subtropical mediteranean intrunesc mai mult caracteristicile unor arii semiaride decat umede. Cantitatile anuale de precipitatii oscileaza intre 350 si 700mm, cele mai frecvente fiind statiile /anii la/in care cad cantitati de precipitatii in jur de 500-550mm. In anumite conditii(mai rar), precipitatiile anuale pot sa coboare si sub 350mm, sau sa urce (mai frecvent) peste 700 mm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *