Se pare ca oamenii au reusit sa polueze si sa contamineze toate raurile si oceanele lumii, dar si atmosfera. Insa exista oare locuri care inca nu au fost poluate?
Poluarea, prin definitie, este ceva introdus in mediu si care reuseste sa intrerupa evolutia naturala a mediului. In timp ce natura produce propria contaminare a mediului, prin eruptia unor vulcani- trimitand in atmosfera fum si cenusa vulcanica- oamenii sunt raspunzatori pentru cea mai mare parte a poluarii care afecteaza astazi planeta.
Poluarea aerului vine in multe forme. Smogul, de exemplu, este un rezultat al activitatii industriale, care se formeaza atunci cand oxizii de azot si compusii organici volatili, produsi de masini si instalatii industriale, reactioneaza impreuna in prezenta luminii solare. Numai in India, poluarea cu ozon este responsabila de pierderea recoltelor care pot ajunge si pana la 1.2 miliarde de dolari/an.
Poluarea care se afla in aer este transportata pe distante foarte mari datorita miscarii curentilor de aer – asadar, putem spune ca poluarea poate incepe intr-un anumit loc, insa nu stim niciodata cat de departe va ajunge. Cu toate acestea, exista locuri unde aerul este mai curat. In general, aerul din Emisfera Sudica este mai curat decat cel din Emisfera Nordica. Chiar daca poluarea se poate deplasa peste tot, schimbul de aer poluant intre cele doua emisfere este putin cam dificil, deoarece exista vanturi care actioneaza ca o bariera intre cele doua emisfere ale globului.
In timp ce poluarea din atmosfera se poate stabili si in apa, poluarea de pe pamant este cea care actioneaza negativ asupra apelor contaminate. Produsele chimice, ingrasamintele dar si anumite deseuri se pot infiltra in apele subterane, dupa care se varsa in lacuri, rauri sau fluvii. Rezultatul este unul devastator: apar zone moarte de apa sarata lipsite de viata. In aceste zone apa este privata de oxigen, iar aceste locuri se intalnesc peste tot in lume, insa delta Mississippi-ului din Golful Mexic este, cu siguranta, cel mai bun exemplu de acest fel.