Diverse

Totul despre sistemul solar

Un sistem solar este reprezentat de acel tip de sistem constituit din diverse tipuri de corpuri asupra carora se manifesta din punct de vedere gravitational si energetic influenta Soarelui. Se apreciaza varsta sistemului este la cca 4,5-5 miliarde de ani. Din punct de vedere structural Sistemul solar are aspectul unui „disc” in centrul caruia este pozitionat Soarele si in jurul caruia se succed orbitele celor 8 planete: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Diametrul Sistemului Solar este de cca 1,6 ani lumina, peste 15.000 miliarde de km. Sistemul planetar este inclus spatiului ce are o raza de cca 4,5 mld. km, dincolo de care se desfasoara un spatiu vast in care se succed corpurile planetoide (planetele pitice ce au  diametre de cca 2000-2500 km) din centura Kuipper – Pluto, Sedna, Quaoar etc. si un nor imens de materie – Norul lui Oort, din care se pare ca provin majoritatea cometelor sistemului solar. Intre Marte si Jupiter este localizata Centura de asteroizi, o aglomerati de corpuri de diverse dimensiuni, intre care Ceres este cel mai mare – cca 960 km in diametru.

Miscarea corpurilor in jurul Soarelui se face pe orbite eliptice si in sens invers miscarii acelor de ceasornic (in sens matematic sau trigonometric) cu viteze ce descresc spre extremitatea sistemului.

Corpurile ce constituie Sistemul solar se supun legilor mecanicii ceresti elaborate de J. Kepler in secolul al XVII-lea. Enunturile acestora sunt:

Legea I „ planetele ce se misca in jurul Soarelui descriu orbite in forma de elipsa, acesta din urma fiind localizat intr-unul din focare”. Concluzie – distanta planeta – Soare este variabila;
Legea a II-a „ raza vectoare Soare-planeta descrie arii egale in intervale de timp egale”. Concluzie – viteza orbitala cunoaste marimi variabile in decursul unui an;
Legea a III-a „ patratul perioadei de revolutie este proportional cu cubul semiaxei mari a orbitei”.