Card de sanatate
Diverse Idioti Politica Romania Pe Duca Servicii/Constructii Stiri Tehnologie

Cardul de sanatate: inca o data amanat

Daca v-ati grabit sa va activati cardul de sanatate, tin sa va spun ca nu era, de fapt, nicio graba, deoarece activarea sa obligatorie s-a amanat iar. De aceasta data, tocmai pana pe 1 august. Din acea data, urmeaza ca romanii sa fie tratati doar pe baza cardului. Daca e sa ghiciti a cata oara este aceasta cand amana sistemul romanesc implementarea cardului de sanatate, ce numar ati spune? A treia? A patra? Daca ati spus cinci, felicitari! Motivul? Sute de oameni nu l-au primit inca.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat ca vor continua sa acorde servicii medicale daca cineva nu va putea sa prezinte cardul, insa ca acest lucru se va opri la un moment dat, sugerand sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august ca fiind termenul limita.

In teorie, cardul de sanatate trebuia sa fie obligatoriu de la data de 1 mai, insa in urma aparitiei unor defectiuni si deficiente, sistemul nu poate fi utilizat in toate cabinetele, medicii de familie cerand o derogare. Data anterioara de la care trebuia sa fie obligatoriu cardul era 1 februarie, urmand ca termenul sa fie mutat pe 1 aprilie, si mai tarziu pe 1 mai. Ciurchea a anuntat apoi ca acesta va deveni obligatoriu incepand cu sfarsitul lunii iunie, pentru ca acum data sa fie mutata pe 1 august.

Acesta a mai declarat ca sistemul card functioneaza si ca nu au de gand sa renunte la el, ci, din contra, este nevoie ca lumea sa inteleaga faptul ca de acum nu mai este cale de intoarcere. Lucrurile nu par sa mearga, insa, atat de bine, pe cat sustine Ciurchea – doar in ultimele patru zile, sistemul a dat 90 de mii de erori. Mai mult, de aproape o luna, deci de la data de 1 mai, 36 de doctori din capitala nu au acordat niciun serviciu in baza cardurilor, asa ca vor fi trimisi inspectori in control. In jur de 30.000 de carduri de sanatate sunt acum blocate in sistem, majoritatea din cauza tastarii gresite a codului PIN si din cauza scoaterii cardului din cititor inainte sa fie primita confirmarea in sistem de validare.

Totusi, din cele peste zece milioane de servicii medicale care au fost acordate in mai, mai mult de jumatate, adica 6,4 de milioane au fost cardul de sanatate, conform CNAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *